На мястото на спасителните операции след разрушителния трус в Мексико надеждата се измерва в тишина, отбелязва Си Ен Ен.

Сред какафонията от спасители, които си крещят заповеди, и шума от разместване на бетон и камъни, някой вдига юмрук. Всички замлъкват и на свой ред вдигат юмруци, като предават тихата команда. Посланието е: Пазете тишина, нечий човешки живот може да е на ръба.

Снимка: Reuters

След земетресението с магнитуд от 7,1 по Рихтер до срутеното училище „Енрике Ребсамен” спасители и тежки машини също замлъкваха, за да чуят евентуални признаци на живот под развалините.

22 часа след труса чувството за надежда беше осезаемо. Спасителите бяха сигурни, че някой под останките комуникира с тях.

Снимка: Reuters

Местните медии първоначално предадоха, че там е 8-годишно момиче на име Фрида. По-късно се предполагаше, че детето е на 12 години.

48 часа след земетресението все още течеше трескава спасителна операция с надеждата, че някой отдолу е жив, пише авторът Мигел Маркес, който е наблюдавал дейностите.

50 часа след труса обаче всичко се промени – официално стана ясно, че вече е известна съдбата на абсолютно всички деца от училището. 19 са загинали, 11 са били извадени под развалините в първите 24 часа, а всички останали са или в болница, или живи и здрави у дома.

Представителите на властите настояваха, че все пак може някой да е жив под срутената сграда. Не бяха сигурни обаче дали човек издаваше звуци, или просто сградата продължаваше да се руши.

56 часа след земетресението моментите на тишина все повече намаляваха, а бученето на машините и говоренето на хората, участващи в спасителните операции, продължи.

Възстановяването се възобнови. Тишината обаче изчезна. А заедно с нея и надеждата.