Чехия в опит да се възстанови след опустошителното торнадо. Стихията отне живота на петима, ранените са стотици. Европейски държави се притекоха на помощ.

Радим Бановски от чешката телевизия „Нова“, който бе на мястото на трагедията, описа щетите от бедствието:

„Мощното торнадо разруши седем населени места. В момента съм в едно от засегнатите села – Моравска Нова Вес. Местните говорят за апокалипсис. Хората разказаха, че при връхлитането си торнадото е издало звук, напомнящ товарен влак. След това настанал ужас. Природното бедствие задейства и мигновена вълна на съпричастност. Хора, асоциации и компании веднага предложиха помощта си в социалните мрежи и започнаха да събират пари за пострадалите. Чешкото правителство също обеща помощ.“

Някои семейства губят всичко. Петра Хавликова от Моравска Нова Вес успява да спаси най-важното – живота си.

„Синът ми беше на работа, дъщеря ми беше на училище, аз бях вкъщи сама. Когато започна, хукнах към банята, където няма прозорец. Треперех!“, казва Петра Хавликова.

Домът на Петра сега е като след бомбардировка. Не е ясно дали къщата може да бъде възстановена или трябва да се срине до основи, заедно с всички семейни спомени.

„Родителите ми я построиха, бях на четири години, когато се преместихме и оттогава живеем тук. Покривът на кухнята е пред къщата. Там, където беше лозето, сега се намира плевнята на съседа“, споделя Петра.

Доминика Ребикова работи за държавната чешка телевизия. Първите моменти след бурята са били изпитание и за нея заради прекъснатите връзки, разказа тя пред bTV.

“Нямаше интернет и сигнал на мобилния телефон. Когато пътувахме през селата и видяхме разрушените къщи, се чувствах като в сън или във филм. Не можеш да повярваш на видяното”, казва Ребикова.

Щетите в селата в Южна Моравия все още се оценяват, но по думите на журналистката хората са задружни и си помагат.

Пострадалите сами се справят с по-леките щети, пожарникари претърсват развалините, а армията изпрати тежка техника. Помагат спасителни екипи от Полша, Австрия и Словакия. Министерството на регионалното развитие отпусна 16 милиона евро помощ.