Още двама ръководители на движението и инспектор на гръцката железопътната компания ще бъдат обвинени за смъртоносната влакова катастрофа на 28 февруари в Гърция. В нея загинаха 57 души, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Властите разследват дали двамата ръководители на движението са си тръгнали преди края на смяната, оставяйки неопитен колега да управлява двата влака, движещи се един срещу друг по една и съща линия. И двамата са били служители на гарата в Лариса, важна железопътна точка в Централна Гърция, на юг от мястото на челния сблъсък.

Единият ще бъде изправен пред съда днес. Той твърди, че не си е тръгнал от смяна по-рано. Той твърди, че работният му ден е приключил в 22 часа на 28 февруари, но той си е тръгнал в 22:15 часа.

Вторият, и по-опитен от двамата, ще застане пред следовател и прокурор утре. Той е признал, че си е тръгнал от смяна преди приключването ѝ в 23 часа. По думите му, дори да е бил на смяна, не е можел да предотврати трагедията, тъй като пътническият влак е спрял на гарата в Лариса в 23:02 ч. Сблъсъкът с товарния влак се е случил в 23:11 ч.

Инспекторът на гръцките железници също ще се изправи пред властите утре. Според източници на гръцкия вестник, той ще представи показания в 80 страници в своя защита. Той твърди, че е предложил да има поне по двама началници на гарата в Лариса до 23 часа.

Началникът на гарата, който е взел фаталното решение да разположи двата влака върху една и съща линия е 59-годишен мъж, който е имал още няколко дни преди да приключи 5-месечното си обучение, започнало през август 2022 г. Преди това той е бил служител за обработка на товарите в Лариса.

На него са му повдигнати няколко обвинения за непредумишлено убийство и нанасяне на телесни повреди, както и компрометиране на безопасността на транспорта - престъпления, които потенциално носят доживотна присъда.

Следователят и прокурорът ще преценят дали да повдигнат същите обвинения и на другите двама началници гара, след като те дадат показания. Същото важи и за инспектора, но очакванията на този етап са той да бъде привлечен като свидетел по делото.