Президентът на Руската федерация Владимир Путин е наредил бойците от „Вагнер“ да подпишат клетва за вярност в руската държава, след като ръководителят на частната армия Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа.

Путин е подписал указа в петък, след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията, че Пригожин е бил убит по нареждане и ги определи като „абсолютни лъжи“.

Смъртта на Пригожин не е официално потвърдена от властта, като Кремъл призовава да се изчакат резултатите от разследването. Руският регулатор за авиация обяви, че няма оцелели в самолетната катастрофа, а в списъка с пътници е било и това на Евгений Пригожин.

В указа се посочва, че всеки, който служи в армията или подкрепя войната в Украйна, наричана от Москва „специална военна операция“, трябва да положи формално клетва за вярност към Русия.

Това е описано като нужно, „за да се укрепят духовните и моралните устои на руската отбрана“. В текста на клетвата е записано, че този, който я положи, трябва стриктно да следва заповедите на командирите и висшето ръководство.

Тъй като се чакат резултатите от разследването, които да потвърдят самоличността на загиналите, не се насрочва дата за погребението на Пригожин и няма отговор дали Владимир Путин ще отиде на него.

„Невъзможно е да говорим за погребение изобщо. Единственото, което мога да кажа, е, че президентът има натоварен график в момента“, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.