12-годишно момче от Лондон стана седма жертва на бактериална инфекция от скарлатина във Великобритания. Лекари и учени се питат защо тази забравена от 40-те години на XX век болест се завръща.

Смъртните случаи привлякоха вниманието на обществеността, но проблемът свързан със скарлатината се наблюдава от 2014 г., когато за първи път през XXI век е регистрирано огнище. Отчетени са 851 случая през седмицата от 18 до 25 ноември, като средно за предишните години по същото време е имало по около 186 случая.

През 40-те години на миналия век, с появата на антибиотиците, медиците на практика успяват да победят това заболяване, но сега изглежда, че ситуацията се е променила.

Скарлатина се причинява от бактерията стрептококи, отговорна за редица заболявания, включително за гнойните възпаления на гърлото. Отделяните от нея токсини могат да предизвикат алено червени обриви, наподобяващи слънчеви изгаряния. Именно тези обриви дават и наименованието на инфекцията от английската дума за „ален“ цвят.

Чрез така нареченото хоризонтално пренасяне на гени едноклетъчните микроби успяват бързо и практично да се адаптират към новите условия, попадайки в организма на човек. Това позволява на бактериите да проникнат в клетките на гостоприемника по нов и по-хитър начин, което никога досега не се е случвало. Учените смятат, че това се дължи на еволюция на стрептококите.

Пренесените гени правят възможно проникването на бактериите в тъканите и осигуряват устойчивост към антибиотиците, които биха могли да предотвратят тяхното разпространение. Предполага се, че резистентността към антибиотици е и причина за настоящата ситуация във Великобритания.