Обмисля се включването на варицелата и скарлатината в списъка на заболяванията, срещу които у нас се прилагат ваксини. Това съобщи в интервю за „Фокус” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Доста страни в Европа – над 17, вече го правят от години, а САЩ от близо 20 години и ефектът е много добър”, посочи той. Пои думите му предстои да се обсъди дали ваксинацията ще е задължителна или препоръчителна, но освен това няма да започне скоро: „Възможностите за доставка на такива ваксини показват, че няма да можем да намерим количества на световния пазар преди 2020 г.”.

Д-р Кунчев посочи, че има тенденция на растяща заболеваемост от варицела и скарлатина. По думите му от началото на годината досега има регистрирани 9536 случая на заболели от варицела – с близо 1700 повече от миналата година. 1369 души са се разболели от скарлатина, с близо повече в сравнение със същия период на 2017 г.

От какво боледуваме

България излезе от грипната епидемия, но температурните промени създават условия за циркулацията на респираторните вируси, подчерта д-р Кунчев. Според него в момента сме в преходния период между типичните зимни инфекции и предстоящите пролетни и летни.

„Още от края на февруари започналият спад на заболеваемостта продължи. В момента минахме дори през една вълна на леко задържане и една-две седмици на леко покачване, само че на случаите на респираторни заболявания, а не на грип“, обясни той.

По думите му най-много са коронавирусите, но също и някои други – респираторно-синцитиален и т.н. 

Главният здравен инспектор предупреди, че заради валежите вероятно ще има по-сериозно разпространение на заболявания чрез кърлежи и комари.

„Многото валежи създадоха на много места разливи, водоеми, които със затоплянето на времето ще станат идеалната среда за развитие на биотопи на комари и ако не се обработват, ще се увеличи броят им. Същото важи донякъде и за гризачите, които са преносители на някои болести“, коментира д-р Кунчев и уточни, че началото на летния сезон е характерен за развитие на заболявания като марсилска треска и лаймска болест.