Пандемията от чума, взела живота на около 200 000 души, оставя генетична следа върху човечеството и днес, съобщава Би Би Си, като се позовава на нови изследвания на учените. 

Почти 700 години по-късно черната смърт продължава да влияе негативно върху здравето ни. Черната чума изчезва в Европа в средата на 1300 г. 

Пионерско проучване, анализиращо ДНК на скелети, показва, че са открити мутации, свързани с автоимунни заболявания, които засягат хората днес.

Черната чума е една от най-смъртоносните заболявания в човешката история. Смята се, че са загинали около 200 милиона души.

Учените смятат, че такава пандемията може да е ключова за човешката еволюция. Те анализират ДНК, взето от зъбите и костите на 206 древни скелета, погребани в Лондон

Изключителното откритие, публикувано в списанието “Натюр”, заобикаля мутации в гена наречен ERAP2.

„Това е огромно откритие“, каза професор Луис Барейро от Чикагския университет.

Резултатите са потвърдени в съвременни експерименти с помощта на бактерията на чумата - Yersinia pestis. Установено е от кръвните проби, че хора с наличието на тези мутации са по-способни да преодолеят инфекцията, отколкото тези без.

Учените са стигнали до извода, че в наши дни тези устойчиви на чума мутации са по-чести, отколкото преди пандемията от черната чума. Проблемът е, че тези мутации са свързани с автоимунни заболявания, които се срещат сега.