Вот на недоверие към премиера Тереза Мей след историческата й загуба в британския парламент. Споразумението за брекзит беше отхвърлена с рекорден брой гласове. 24 часа след поражението съдбата на Мей и кабинета й са поставени на карта. Дебатите по вота на недоверие все още продължават. Пред британския парламент и днес има протести "за" и "против" брекзит.

Само 72 дни преди датата на брекзит британските депутати отхвърлиха единствения план за излизане от Европейския съюз. 118 консерватори гласуваха с опозиционните партии срещу споразумението на Тереза Мей, а трима лейбъристи подкрепиха сделката на премиера.

Очакваше се след такова поражение Тереза Мей да подаде оставка. Тя обаче заяви, че продължава работа по споразумението.

„Напускаме на 29 март. Срокът може да бъде удължен от ЕС, само ако покажем, че имаме план, по който се движим  напред”, заяви Мей.

Въпреки че съдбата на Мей и на брекзит остава неясна, привържениците на втори референдум реагираха като победители. Напрежението остава до гласуването. От опозицията предупредиха, че може да има още подобни изпитания за правителството на Тереза Мей, ако днешният вот е неуспешен.

Какво следва оттук нататък и какви са възможните варианти след гласуването на вота на недоверие? 

Ако депутатите подкрепят мярката, ще има две седмици, в които сегашното или алтернативно правителство да се опита да спечели нов вот на доверие. При втори провал следват предсрочни парламентарни избори. Ако вотът на недоверие бъде отхвърлен, Тереза Мей заминава за Брюксел за нови преговори.

Снимка: БГНЕС

Основният проблем за недоволството срещу Мей е договореното за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Брекзит ще прекрои европейската карта. 499-километровата криволичеща линия ще стане сухопътна граница между Великобритания и Евросъюза. Северна Ирландия ще остане от едната страна, а Ирландия - от другата.

Снимка: btvnovinite.bg

За момента никой не е напълно сигурен какво ще се случи с ирландската граница, но часовникът на брекзит тиктака, а времето за решения изтича.

Какви са първите реакции от страна на Европейския съюз?

Европа ускорява подготовката си за възможна раздяла с Великобритания без споразумение. Това стана ясно след днешния дебат в Европейския парламент.

ЕС не е склонен да предоговаря. Според Брюксел това споразумение остава единственото възможно, защото защитава максимално интересите на разделящите се страни Великобритания и ЕС. Британския парламент не го приема и сега Брюксел очаква от него алтернативно предложение.

„Нека не се заблуждаваме - щети ще има и за Великобритания, и за ЕС. Европа се отнася с уважение към целия процес, който доведе до решението да се напусне ЕС. От наша страна обаче ще продължаваме честно да опитваме да ограничим щетите, независимо от картите, които трябва да разиграем”, каза зам.-председателят на Европейската комисия Франц Тимерманс.

След 18 месеца разговори главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние успя само отчасти да скрие емоциите си.

„Днес констатираме, че членовете на Камарата на общините, гласували против споразумението, са водени от най-различни мотиви, в някои случаи дори взаимно противоречиви аргументи”, заяви Барние.

Дълги аплодисменти последваха след изказването му – жест към главния преговарящ и екипа му. Европейските лидери показаха, че не се склонни за предоговаряне.

"Ако сделка е невъзможна, ако никой не иска сделка, кой ще има куража да посочи единственото позитивно решение?", попита Доналд Туск.

72 дни остават до 29 март, когато в полунощ брекзит трябва да стане факт. През изминалата година и половина при всяко покачване на напрежението в преговорите се залагаше на заплахата „Ще стигнем до „развод” без правила”. Днес това вече не е просто заплаха.