На първа инстанция Софийският районен съд отмени глоба за пушене в заведение на закрито с електронно устройство за бездимно нагряване на тютюн. Глобата в размер на 500 лв. е била наложена на управителя на заведението.

Снимка: bTV

Дарин Стойков е пушач и собственик на заведение. Въпреки вредния си навик той категорично забранява да се пуши в бистрото му - независимо дали посетителите ползват конвенционални, електронни цигари с течност или нагреваеми устройства.

„В закона за здравето изрично пише: „забранено на закрити обществени места“. Проблемът е, че пише тютюнопушене. Обаче този член е приеман 2012 г. По това време не имало нито бездимни, нито електронни. Просто не са съществували“, каза Дарин Стойков, собственик на бистро.

Законът за здравето и текстовете за пушенето станаха причина за поредна дискусия относно нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари, след като Районният съд в София отмени глоба, наложена на мъж, пушил на закрито. Наказателното постановление е било облжалвано от асоциацията на заведенията.

„В случая тези цигари изключват Вие като пасивен пушач да търпите някакви вреди от дима, който излиза от тях. И тъй като ние знаехме, че е така и затова заведохме това дело и всъщност се получи това, което ние очаквахме“, обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Регионалната здравна инспекция не коментира дали ще обжалва решението. Отмененото наказателно постановление не означава, че съдът разрешава пушенето на закрито под каквато и да е форма, обръщат внимание от здравното министерство. Другият месец те ще предложат изменения в закона, които да обхващат и масово използваните устройства.

Активистите срещу пушенето подкрепят това.

„Въздухът около един човек, който пуши, който употребява нагреваеми тютюневи изделия, или електронни цигари, не е същия като чистия въздух – има разлика“, каза Д-р Гергана Гешанова, Председател на Коалиция „Живот без тютюнев дим“.

Данните за България са, че у нас пушачите сред мъжете са 40% от населението, а жените - 38% - два пъти повече спрямо средното за Европа.

„В по-ранна възраст, при децата, основно момичетата преобладават в процент на пушещите. При възрастното население тази пропорция става обратно – делът на мъжете е по-голям“, заяви Илия Тасев, който е директор на дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ в МЗ.

Извън тази статистика са потребителите на електронни цигари и наргилета с течност.