След парламентарните избори в Австрия, изненадващо, бившият лидер на крайнодесните напусна партията преди заседанието, на което се очакваше да бъде изключен.

Четири месеца след аферата Ибиса Хайнц-Кристиян Щрахе напуска напълно политиката. Аргументите му – за да не разцепва партията и за да защити семейството си.

Видеозапис показа  как Щрахе в договаря обществени поръчки с мнима племеница на руски олигарх срещу изборни гласове. Това, което повече разгневи привържениците му преди парламентарния вот обаче, беше друг скандал за злоупотреби с партийни средства за лични цели.

След голямата загуба на крайнодесните на парламентарния вот, разгневени привърженици атакуваха Щрахе в социалните мрежи. Междувременно стана ясни, че съпругата му, която също беше замесена в аферата с партийната каса, е спечелила депутатско място.

Хайнц-Кристиян Щрахе избра винен локал, за да обяви края на своята политическа кариера. „Това означава не само, че прекъсвам членството си в Партията на свободата. А че днес прекратявам всякакви политически дейности и няма да се стремя към никакви политически постове”, допълни той.

„Всичко започна с т.нар. Афера „Ибиса”. Аз платих възможно най-високата цена  и се отказвам от всякакви политически атговорности. Но това, което беше най-лошо за мен беше, че разочаровах моите избиратели и искам да се извиня за моите грешки още веднъж”, допълни Щрахе.

От Партията на свободата приеха сдържано изявлението на Щрахе. Готвят се за реформи и искат да са в опозиция. От Народната партия на Себастиан Курц все пак са готови за разговор с крайнодесните.  

„Няма значение, кое правителство ще дойде на власт и каква ще е коалицията, но трябва да се заеме с глобалната криза с климата, която засяга не само Австрия, а целия свят. Няма значение как ще се конфигурира следващото правителство, но ще трябва да изгради отново доверието, което беше загубено с аферата „Ибиса”, каза Александър ван дер Белен.

Президентът прие оставката на служебния кабинет, но помоли министрите да останат на постовете си до съставянето на ново правителство.