Земетресение с магнитуд 5,2 разтърси голяма част от Южна Калифорния. Трусът е усетен снощи и е регистрирано северозападно от Лос Анджелис. Няма съобщения за щети.

Геоложката служба на САЩ съобщи, че земетресението е регистрирано в 21:09 часа близо до Метлър в окръг Кърн, на 137 километра от центъра на Лос Анджелис.

Много жители в региона са получили спешно предупреждение на мобилните си телефони секунди преди труса. То е последвано от десетки вторични земетресения с магнитуд от 3,7 до 4,7, съобщава USA Today.

Властите в Лос Анджелис и други засегнати селища правят огледи за щети по инфраструктурата. 

Земетресението е усетено на стадиона на Доджърс по средата на седмия ининг на бейзболен мач между „Лос Анджелис Доджърс“ и „Филаделфия Филис“, но трусът не предизвика забележима реакция сред зрителите.

Противопожарната служба на окръг Кърн информира чрез в социалните медии, че пожарникарите ще правят огледи в районите си.

 

От дни хиляди пожарникари се борят с пламъците на най-големия горски пожар в САЩ, бушуващ в северната част на щата Калифорния.

Снимки: Ройтерс

Огнената стихия бушува на около 160 километра северно от столицата на щата Калифорния – Сакраменто. Според експерти това е един от най-големите пожари в историята на щата. Унищожени са стотици домове и постройки.

Огънят изпепелява огромни територии в западната част на Северна Америка. Пожарите са не само колосални и бързо движещи се, но и създават собствени гръмотевични бури - пример за екзотично поведение на огнена каскада, което според учените става все по-често срещано с промяната на климата.

На 24 юли огнеборците за първи път достигат до пожар в Парк Файър край Чико, Калифорния. Според някои данни е бил предизвикан умишлено, все още е бил сравнително малък - само 1-2 хектара. Малко по-късно обаче огънят излиза извън контрол, става твърде голям и се движи твърде бързо, за да бъде овладян. В рамките на три дни той опожарява повече от 140 000 хектара. Според експерти това е четвъртият по големина пожар в историята на щата.