Властите в Бразилия ще вземат мерки срещу крайноденсните след размириците в неделя, които се определят като опит за преврат. Президентът Лула да Силва събра в столицата лидерите на законодателната и съдебната власт.

Привърженици на предишния държавен глава – крайнодесния Жаир Болсонаро, щурмуваха Конгреса и други обществени сгради на 8 януари. Това се случи седмица след встъпването в длъжност на левия президент Луис Инасио Лула да Силва.

Съдията от Върховния съд Алешандри де Мораис нареди вчера да бъдат развалени лагерите на протестиращите до 24 часа. Той разпореди също хотелите в столицата да предоставят имената на своите гости и призова полицията да използва камерите за наблюдение и социалните мрежи за издирване на участниците в бунта.

Тази нощ десетки хиляди протестираха в различни градове на Бразилия срещу безредиците от уикенда и в подкрепа на президента Да Силва. Те поискаха справедливост за организаторите им.

Засилват се и призивите САЩ да екстрадират Болсонаро, който напусна Бразилия 2 дни преди наследникът му да поеме президентския пост, и в момента е във Флорида.