Киев призова международната общност за реакция, след като вчера руски военни извършиха принудителна проверка на търговски кораб в Черно море.

Случката се разиграва в югозападните части на Черно море. Москва съобщи, че хората ѝ са стреляли предупредително, след като пътуващ за Украйна търговски кораб отказва да спре.

Става въпрос за турския „Шюкрю Окан“, плаващ под флага на Палау. В крайна сметка руски войници се качват на борда с помощта на хеликоптер Ка-29, за да проверят товара.

Киев определи случилото се като „пиратство“ и призова за контрамерки.

„За да избегнем провокации, препоръчваме на корабите, пътуващи от или към Украйна, да плават възможно най-близо до черноморските брегове на Турция, Румъния и България“, призова чрез пост в Туитър вицепремиерът на Украйна Олександр Кубраков.

Това е първият такъв инцидент след излизането на Русия от зърнената сделка и заявката, че ще смята за военна цел всеки кораб, пътуващ към Украйна.

Според анализатори целта на Москва е да саботира обещаните от Киев коридори за търговските кораби със зърно, без да налага пълна блокада на Черно море.