След Германия и Холандия е на път да изостри отношенията си с Турция. Правителството в Амстердам заяви, че планираният за 11 март митинг в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган в Ротердам е „нежелателен”.

Не се уточнява обаче дали властите ще отменят проявата.

Изявлението идва на фона на нарастващото напрежение между Анкара и Берлин заради отмяната на подобни митинги в Германия през последните дни.

„Смятаме, че холандското обществено пространство не е място, където друга държава да политическа кампания”, написа във „Фейсбук” премиерът на страната Марк Рюте.

Председателят на турско-холандската политическа организация вчера съобщи, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще участва в шествие в Ротердам с цел да агитира местните турци за референдума на 16 април.

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел във връзка с отменени митинги в подкрепа на Ердоган в няколко немски града.

Меркел защити действията на местните власти и на свой ред осъди ареста на кореспондента на „Ди Велт” в Турция.

Германският външен министър Зигмар Габриел и турският му колега Чавушоглу планират да се срещнат идната седмица в опит да намалят напрежението в двустранните отношения.