В Германия, подобно на Франция, също обмислят повишаване на възрастта за пенсиониране. В момента германците могат да се трудят максимум до 67 г., за разлика от французите, които преди реформата на Макрон се пенсионираха на 62 г., пише изданието „Шпигел“.  

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Саския Ескен разкритикува идеята на Християндемократическият съюз (ХДС) за допълнително повишаване на възрастта за пенсиониране над 67 години. „Това е обявяване на война на пенсионерите“, заяви Ескен. Според нея „всяко увеличаване на възрастта означава намаляване на пенсиите за много хора, чиито труд е тежък“.

Председателят на ГСДП е категорична, че за голяма част от германците не е възможно да работят толкова много години. Ето защо те ще бъдат принудени да се пенсионират по-рано и респективно – да се съгласят със съответните рестрикциите, като намаляване на пенсията им. „И без това месечните доходи са ниски, а предлаганите реформи са най-прекия път към бедността в напреднала възраст“, допълни Ескен.

През април Комисията за социално осигуряване на ХДС представи документ с препоръки за по-късно пенсиониране. Той предвижда обвързване на възрастта с очакваната по-висока продължителност на живота след 2030 г. Идеята е, от 2031 г. нататък възрастните хора да излизат в заслужен отдих с четири месеца по-късно.

Любопитен е факта, че към момента германците са едни от най-дълго трудещите се европейци. Статистиката показва, че делът на заетите лица между 55 и 64 години се е повишил от 62% през 2012 г. до почти 72% през 2021 г. За сравнение, трудещите се в предпенсионна в Швеция са 77%, а в Дания – 72%. Доскоро най-рано се пенсионираха хората във Франция, но пенсионната реформа коригира това и след реформата на Макрон французите ще трябва да се трудят не до 62, а до 64 г.