След разгорещени дебати грузинският парламент отхвърли президентското вето и прие спорния закон за  „чуждестранните агенти“.

Такъв има само в Русия и изисква от неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина, да се впишат в специален регистър.

По време на обсъжданията депутат от управляващата партия заля с вода лидер на опозицията. Законът срещна и мощна опозиция от обществото, като предизвика серия от големи протести в столицата Тбилиси и други големи градове в страната.

От месец хиляди недоволни грузинци изпълват площадите в страната. Приетият от парламента документ, известен като „закона за чуждестранните агенти, взриви обществото. Грузинците го наричат „руския закон“.  

Съгласно новите текстове всяка организация или физическо лице, което получава над 20% от своето финансиране от чужбина, ще бъде обявена за чуждестранен агент. Правителството твърди, че целта е да се изсветли финансирането на неправителствените организации.

Грузинците очакват закона да бъде използван за репресии срещу проевропейската опозиция в страната и го виждат като част от стратегията на управляващите да прекъснат европейския път на Грузия.

Няколко държави от Европейския съюз предложиха санкции срещу Грузия заради закона и замразяване на процеса за интегриране. Брюксел също предупреди, че спорните текстове могат да попречат на евроинтеграцията на страната и призова правителството да ги оттегли.