Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи днес в Рига, че ще настоява следващата седмица пред Европейския парламент за възобновяването на плановете за въвеждането на система за съхранение на данни за пътуванията на граждани в Общността.

Туск съобщи това в коментар, свързан с атентата срещу редакцията на седмичника „Шарли ебдо” в Париж.

Според американския канал NBC двамата братя Шериф и Саид Куаши, убили 12 души във френското сатирично издание, са били в терористичните списъци на САЩ от години и са имали забрана да летят към страната.

„Терорът нанася удар в Европа не за първи път, сходните събития от Мадрид и Лондон също показаха колко сме уязвими. ЕС не би могъл да направи всичко, но би могъл да допринесе за укрепването на общата ни сигурност”, добави той.

По неговите думи въвеждането на европейската заповед за арест е било необходима, но недостатъчна стъпка за възпрепятстването на терористите.

Туск съобщи, че на 12 февруари ще се състои заседание на Европейския съвет и темата какво ЕС може да направи още в борбата си с тероризма ще бъде сред основните на срещата.

Въвеждането на система в ЕС за съхранение и обмен на данни за международните пътници с въздушни превози беше предложено от Европейската комисия, но досега не получава необходимото одобрение на евродепутатите.

Проектът предвижда авиокомпаниите да пазят за срок от пет години имената на пътниците, маршрутите на тяхното пътуване, начините на плащане на билетите.

Предвижда се въздушните превозвачи да подават тези данни към държавите, представляващи начална или крайна точка на съответното пътуване, при поискване, когато се води разследване на терористични действия и други тежки престъпления.

Независим орган следва да наблюдава правилното съхранение на данните и да защитава сигурността на личната информация от злоупотреби.

Първоначалното предложение от 2007 г. беше отхвърлено от ЕП, тъй като предвиждаше съответните власти да имат пряк достъп до базите данни за пътниците.

През 2011 г. ЕК направи ново предложение, с което беше въведена възможността за външен контрол над правилното съхранение на данните, както и те да бъдат предоставяни само чрез конкретно запитване от правоналагащите служби.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел