Извършителят на снощния терористичен атентат в Брюксел е прострелян от полицията в кафене тази сутрин. 

Оръжие, намерено у него, съвпада с това, с което бяха убити двама шведски футболни фенове, а трети беше ранен.

Снимка: Reuters

Към 8 ч. сутринта мъж подава сигнал в полицията, че разпознава заподозрения за атентата от снощи. Полицията отива незабавно на адреса в квартала Скарбек и следва стрелба.

Атентаторът е 45-годишен тунизийски гражданин, пребиваващ нелегално в Белгия. Той е ранен, а около час и половина по-късно е потвърдена смъртта му.

От 2016 г. за него има информация за готовност да се включи в джихад. От Швеция дойде важна подробност, че той е живял там известно време. Искането от него убежище в Белгия е било отхвърлено още през 2020 г. Вчера той публикува две видеа – преди и след атаката, в които декларира, че симпатизира на "Ислямска държава".

След атаката - затегнати мерки за сигурност и анулираните влакове в Брюксел, а тази сутрин Франция удвои броя на полицаите по границата и разположи елитни антитерористични части.

Атентатът в Брюксел става факт само три дни след терористичното нападение във френско училище миналия петък.

Споменът от атентатите в Париж 2015 г., когато един от извършителите незабавно премина границата с Белгия, е жив и полицията ще е изключително внимателна днес.

Снимка: Reuters

„Аллах е велик“ - с този вик 45-годишният тунизийски гражданин Абдесалем ал Гилани открива огън по автомобили с шведски футболни фенове в Брюксел снощи. Убива двама. След това влиза в административна сграда и продължава да стреля.

Третият прострелян шведски гражданин е тежко ранен, но без опасност за живота.

Във видео, публикувано онлайн, нападателят твърди, че е воин на Аллах и отмъщава за мюсюлманите. Той е познат на полицията по разследване за трафик на хора и незаконно пребиваване в Белгия, след като през 2019 г. му е отказано убежище.

Снимка: Reuters

Според премиера на Белгия Александер де Кроо цел на атаката са били шведски поддръжници, дошли в Брюксел за двубоя между Швеция и Белгия.

След като мачът е прекратен на полувремето, късно през нощта запалянковците са ескортирани от стадиона.

Рано тази сутрин европейските институции изпратиха съобщения на служителите си да работят от дистанция и затвориха седалищата си в Брюксел от съображения за сигурност.

В 18:30 ч. българско време започна извънредна среща на евролидерите чрез видеоконферетна връзка за намиране на обща позиция за ситуацията в Близкия изток.

След срещата нивото на тревога за терористична атака беше намалено от на-високата четвърта степен - на трета. Въпреки това, МВнР съветва българите да отлагат пътувания до Брюксел.