Непал отвори границите си с първите международни полети след месеци на строга карантина заради коронавируса. Това дава нов шанс на чуждестранните туристи да атакуват най-високия връх в света – Еверест.

На 13 март непалското правителство въвежда строги ограничителни мерки, за да предпази населението от 28 милиона души от разпространението на пандемията. До края на май случаите на COVID-19 са едва 1500. След това, обаче, следва увеличение на броя на заразените с 25 100.

По изчисления на непалската централна банка работодателите в страната са съкратили близо една четвърт от своите работници. Друг отрицателен ефект от глобалната пандемия са и намалените парични преводи от непалски граждани, работещи в чужбина, които допринасят за приблизително 25% от БВП.

Отварянето на границите за туристи е опит на Непал да стимулира икономиката си, тъй като туризмът е ключова индустрия за страната. Това коментират анализатори от „Дъ Икономист“.

Освен първенеца в класацията, още седем от 14-те най-високи осемхилядници в света са в страната. Сега, след близо половин година, отново ще бъдат издавани разрешителни на катерачите за започващия през есента нов сезон.