Докато разселените палестинци в центровете за подслон се опитват да осигурят основните си ежедневни нужди, младата Менатала Хамуда рисува върху напуканите стени сцени, които изразяват болезнената реалност, след като животът ѝ се преобръща след войната в Ивицата Газа, започнала на 7 октомври миналата година.

Живеейки със семейството си в палатка в превърнатия в училище център за подслон в Дейр ал-Балах, южно от Газа, Хамуда събира каквото може - тебешир и въглища, събрани от готварски печки, за да създава изразителни картини върху стените, напукани от израелските бомбардировки.

Тя разказва, че е практикувала хобито си в студиото си в северната част на Газа, преди войната да промени всичко преди повече от четири месеца.

"Преди войната практикувах хобито си съвсем нормално. Имах студио и център за обучение. Работех като учител по рисуване и работех с деца. Притежавам и сертификат за работа с глухонеми", разказва Менатала.

"В момента не мога да практикувам хобито си нормално, защото бяхме преместени пет пъти. По време на всяко преместване бяхме подложени на бомбардировки и стрелба. Станахме свидетели на геноцид, но по чудо оцеляхме", добави тя.

Хамуда е изгубила желанието си да рисува весели и цветни картини, тъй като насилието и скръбта продължават да изпълват ежедневието ѝ.

"Преди войната рисувах радостни неща - пейзажи, деца, неща за мира. Всички, които виждаха рисунките ми, бяха щастливи заради тях. В момента, когато се опитвам да рисувам, не съм в състояние да нарисувам същите сцени, както преди", споделя Менатала.

"Всичко, което успявам да нарисувам, са сцени на кръв, убийства, хора, изхвърлени на улицата. Хора, крещящи от болка, мъртви хора. Дете, прегръщащо сестра си под развалините, и хора под развалините. Това е всичко, което успях да извлека от чувствата, които потисках в себе си, и от сцените, които видяхме по време на тази война", допълва Хамуда.

Всичко, на което се надява сега, е войната да приключи и да се върне в дома си, за който не е сигурна дали все още съществува заради израелските удари.

"Искам да се върна към живота си преди войната, когато практикувах хобито си по нормален начин. Преди войната имах големи мечти - да стана известен визуален артист, който да участва в международни изложби. В момента единствената ми мечта е да се върна у дома и тази война да приключи", казва Менатала Хамуда.

Всичко за конфликта в Близкия изток четете в нашия онлайн репортаж: