Броят на работниците в Италия, които си взимат болнични, е нараснал след въвеждането миналата седмица на задължителни сертификати за коронавирус за всички служители, сочат официални данни от четвъртък.

Така наречените „зелени пропуски" са задължителни за достъп до работното място от 15 октомври.

Данните, предоставени на АФП от института за социално подпомагане „Институте национале провиденца социале“, показват, че на 15 октомври над 94 100 души са в болнични, което е с 28% повече, отколкото през предходната седмица.

В следващия понеделник около 192 000 души не са били на работа, докато седем дни по-рано в болнични са били около 165 000.

Да излязат в болнични е един от начините за работниците, които не искат да спазват новите изисквания, да избегнат наказанието да бъдат отстранени от работа без заплащане, коментират местни медии.

Зелените пропуски са достъпни за всички, които са ваксинирани или наскоро са се възстановили от COVID-19. Отново „Институте национале провиденца социале“ е институцията, която информира работодателите дали техните служители имат зелен сертификат.

Правителствените данни показват рязък скок в броя на зелените пропуски, издадени след отрицателен тест, като в понеделник те са били почти 915 000, във вторник - около 600 000, а в сряда - около 800 000.

В периода 11-13 октомври дневните стойности варираха между 292 000 и 369 500.

Премиерът Марио Драги защити зеления пропуск като начин да се повиши нивото на ваксиниране и да се избегнат по-нататъшни блокирания, но мярката предизвика гневни реакции и протести.

Почти 86% от италианците над 12-годишна възраст са получили поне една доза ваксина, а почти 82% са били напълно ваксинирани.

Италия е една от най-засегнатите от пандемията страни с повече от 131 000 смъртни случая, но през последните месеци процентът на заразените спадна с увеличаването на броя на ваксинираните.