Европа е единственият регион във света с ръст на новозаразените с COVID-19, алармира Световната здравна организация. Редица правителства предприеха спешни мерки.

Русия отчете 1028 смъртни случая от COVID-19 през последното денонощие. Това е най-големият брой починали за 24 часа от началото на пандемията. Президентът Владимир Путин одобри проект на правителството първата седмица на ноември да бъде неработна, за да се ограничи риска от новозаразени. Случайно или не, този срок приключва на 7 ноември.

„Още веднъж повтарям - ваксината реално намалява риска от заболяване, тежките усложнения след боледуване, риска от смърт. Затова обръщам внимание на регионалните власти да увеличат темпа на ваксиниране и, разбира се, призовавам всички граждани да се ваксинират!“, заяви Путин.

От събота, 23 октомври, в Сърбия се въвеждат зелени сертификати за влизане в затворените части на заведенията. А в Австрия от 1 ноември работещите ще трябва да имат документ, че са ваксинирани или са преболедували COVID-19, или да представят PCR тест не по-стар от 48 часа. Това се отнася за всички, чиято дейност предполага контакт с други хора.