Фреди Верслуис не обича да бъде наричан търговец на оръжия, но притежава огромен склад с втора ръка танкове, които продава.

В сградите му в Белгия има множество германски танкове „Леопард 1“, както и други военни машини. Той е изпълнителен директор на две компании, занимаващи се с военно оборудване и сензори.

Склад с танкове в Белгия предизвика бурни дебати
Снимка: Reuters

Бизнесът му се състои в това да изкупува нежелана военна техника и да я продава на държави, които имат нужда от нея.

„Все още има държави, които имат танкове „Леопард 1“. Има вероятност да им трябват допълнителни бройки или резервни части“, казва предприемачът.

Фреди Верслуис излезе под прожекторите в последните дни, след като започна спор с министъра на отбраната на Белгия.

За разлика от други европейски държави Белгия не изпраща танкове в помощ на Украйна, а Министерството на отбрана обяви каква е единствената причина за решението си – страната не разполага с танкове.

Склад с танкове в Белгия предизвика бурни дебати
Снимка: Reuters

Продала е последните си 50 на компанията на Верслуис за 2 милиона долара преди повече от пет години. От тях 33 могат да бъдат използвани. Цената е около 40 хиляди евро за танк или 66 хиляди евро за танк в изправност.

Предложението Белгия да купи обратно танковете, за да ги даде на Украйна беше отхвърлено, тъй като компанията иска по половин милион евро за танк.

Склад с танкове в Белгия предизвика бурни дебати
Снимка: Reuters

Фреди Верслуис обяснява, че трябва да се сменят оръдията на танковете и двигателите преди да може да ги продаде, което значително ги оскъпява. Според него ремонтът на един танк, така че да е готов за изпращане във войната, ще отнеме само месеци, докато тепърва производството на машините ще отнеме години.

Дори и танковете му да намерят своя купувач, сделката трябва да бъде одобрена от белгийските регулатори.