Очевидно германските танкове са особено популярни сред руските военни, пише германското издание „Фокус“. Само няколко дни след като канцлерът Олаф Шолц обяви, че произведените в Германия машини „Леопард 2“ ще бъдат изпратени в Украйна, Русия вече предлага бонуси на войниците, ако успеят да пленят или повредят такъв танк.

Руският новинарски портал РБК, цитиран от германското издание, съобщава, че губернаторът на руския регион Забайкалия предлага бонус от три милиона рубли (еквивалент на 40 000 евро) за всеки заловен германски танк „Леопард 2“. 

Американските тежки бойни машини „Ейбрамс М1“ от друга страна изглежда не са чак толкова атрактивни, пише още „Фокус“. Руските войници ще получат 1,5 млн. рубли ако пленят такъв танк или 500 000 рубли при неговото тотално увреждане (да не може да се използва).

Подобни бонуси вече се плащат на руските войници за унищожаване на танкове от други страни, членуващи в НАТО, се казва още в публикацията на германското издание.

„Фокус“ съобщава също така, че властите в Москва са признали като грешка мобилизирането на 9000 руснаци през есента на 2022 г. „Повече от 9000 граждани, които са били незаконно мобилизирани, са върнати у дома“, казват от руската Генерална прокуратура. Сред върнатите са предимно наборници със здравословни проблеми, които не е трябвало да бъдат призовавани.

Критици на руския президент Владимир Путин обаче твърдят, че значително повече хора са били незаконно призовани по време на мобилизацията. По официални данни досега за фронта са заминали общо 300 000 души.