Германия изпраща 14 танка „Леопард“ 2 на Украйна. Това стана ясно след изказване говорителя на германското правителство Щефен Хебестрейт. Разрешават се доставките и от други страни, които притежават такива машини.

Целта е бързо да бъдат създадени два батальона с танкове за Украйна, казва се още в изявлението.

Обучението на украинските войници в Германия скоро ще започне, като страната ще им предостави също муниции.

През последните седмици напрежението около решението расте, тъй като германският канцлер Олаф Шолц отлагаше вземането му. Той изтъкна, че страната му прави всичко възможно да попречи конфликтът да ескалира до война между Русия и НАТО.

„Това решение идва след ясно установената ни политика в помощ на Украйна. Работим координирано с всички международни страни“, коментира Шолц.

Руският посланик в Берлин определи решението като „изключително опасно“, а говорителят на Кремъл се закани, че, „и тези танкове ще изгорят като всички останали“.

Украйна и западните партньори приветстваха решението на Германия, а Испания обяви, че също ще даде танкове „Леопард-2“ и ще обучава украински войници в използването им. По-късно се очаква и Вашингтон да обяви, че ще изпрати на Украйна 30 тежки машини „Ейбрамс“.