Грандиозен скандал разтресе Великобритания, защото дясната ръка на премиера Джонсън - Доминик Къмингс, е нарушил забраните, свързани с коронавируса.

В безпрецедентно изявление на „Даунинг Стрийт“, което беше отлагано неколкократно, преди малко Къмингс подробно, ден по ден и час по час, оправда действията си, които доведоха до сериозната политическа криза на Острова и не подаде оставка. Предстои да видим дали това ще бъде достатъчно, за да потуши скандала. По-рано беше съобщено, че е започнало и полицейско разследване срещу Къмингс.

Скандалът започна с разследване на вестниците „Гардиън“ и „Дейли Мирър“, че Къмингс и съпругата му са пътували  400 километра от Лондон до Дъръм, за да оставят детето им на родителите на съветника. Пътуванията са били повече от едно. Скандалът предизвика вълна от публично недоволство.

Преди да се изправи пред журналистите, Къмингс беше защитен безпрецедентно и лично от  Борис Джонсън.

Снимка: EPA

„Мисля, че всеки баща, всеки родител, би разбрал защо го е направил, и аз го разбирам“, заяви британският премиер.

Опозицията изрази възмущението си от нарушаването на правилата.

„Милиони не са го направили, а той го е направил. Едно правило важи за съветниците на премиера, а друго правило за всички останали“, заяви сър Киър Стармър, председател на Лейбъристката партия.

Коментарите в медиите на Острова са унищожителни и идват на фона на все по-нарастващото недоволство от мерките на кабинета в Лондон срещи коронавируса.

В туитър акаунт на правителството се появи съобщение, в което държавен служител нарича Борис Джонсън „арогантен“ и пита: „Можете ли да си представите да работите за тези манипулатори на истината?“.  Преди да бъде изтрит след девет минути, туитът е бил видян от над 50 000 души, а писателката Джоан Роулинг предложи на служителя да му плати заплатата за една година, ако бъде уволнен.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 6 964 292 267 3 308
Света 12 616 578 236 918 562 039 7 327 360
Заразени* Нови Починали
България 6 964 292 267
Света 12 616 578 236 918 562 039
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer