Британският премиер Борис Джонсън защити главния си съветник Доминик Къмингс от обвиненията, че е нарушил карантината.

Само ден след като вестниците "Гардиън" и "Дейли Мирър" разкриха, че известния като "сив кардинал" на "Даунинг Стрийт" и архитект на Брекзит, Доминик Къмингс най-малко два пъти е нарушил забраната за пътуване, наложена от правителството, в страната се иска или уволнението на съветника, или оставката на Джонсън.

Премиерът заяви, че Къмингс "не е имал алтернатива", освен да пътува от Лондон до североизточния град Дърам, за да се погрижи за децата си, докато той и съпругата му вероятно са били заразени с COVID-19.

"Във всички случаи той е действал отговорно, законно и почтено", заяви Джонсън.

Къмингс и съпругата му със симптоми на коронавируса са пътували 400 километра от Лондон до Дъръм, за да оставят детето си на родителите на съветника. Скандалът предизвика вълна от публично недоволство.

По-рано депутати от неговата консервативна партия поискаха оставката на Къмингс. Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър нарече решението на премиера да не предприеме действия по главния си съветник "обида към жертвите, направени от британците". Къмингс не коментира.

Очакванията на Острова са скандалът да се разрастване.

Въпреки съпротивата на повечето местни съвети срещу отварянето на училищата след 1 юни за учебни занятия, Борис Джонсън още веднъж потвърди решението на правителството за това.