Въпреки че войната в Украйна извади от дневния ред на британците големия скандал за купоните на правителството по време на пандемията, вчера темата отново стана водеща в Обединеното кралство.

Лондонската полиция обяви, че ще глоби 20 правителствени служители за нарушаване на забраните заради COVID-19. 

Вчерашният ден в Лондон мина под знака на възпоменателната церемония в памет на херцога на Единбург - Филип.

В Уестминстърското абатство се събраха близо 1800 души, сред които и премиерът Борис Джонсън, който трябваше публично да се извини на Кралица Елизабет II, че в нощта преди погребението на съпруга ѝ, в резиденцията му е имало купон, който е нарушил траура и забраната за събирания заради COVID-19.

Борис Джонсън беше сред 100-те души, на които бяха изпратени официални правни въпросници, свързани с разследването. Според говорител на правителството Джонсън не е сред получилите глоба.

От лондонската полиция съобщиха, че няма да посочват конкретни имена или партита, за които са издадени глобите на 20 души.

Получилите глобите ще разполагат с 28 дни да ги платят или да ги оспорват. В случай на оспорване полицията ще преразгледа конкретния случай и ще вземе решение дали да оттегли глобата, или да препрати случая в съда.
От опозиционната Лейбъристка партия заявиха, че премиерът или който и да било министър, получил глоба, трябва да подаде незабавно оставка.

Разследването на лондонската полиция на 12 отделни партита на "Даунинг стрийт" и други правителствени сгради стартира в края на януари. То започна след друго вътрешно разследване на държавния служител Сю Грей, която предаде информацията на полицията, а вчера отново се яви пред комисия в британския парламент.

Разследването на Сю Грей включваше общо 16 купона по време на локдауна и въпреки че "Парти гейт" загуби силата си заради ситуацията в Украйна, след вчерашния ден е очевидно, че ще се върне отново в центъра на внимание на обществото и опозицията ще създаде доста проблеми за Борис Джонсън.