Денят на народните будители започна със скандал в Босилеград, Сърбия, съобщaва БГНЕС, цитирайки директора на културния център „Босилеград” Иван Николов.

„Директорът на ОУ „Георги Димитров” в Босилеград Методи Чипев провали програмата по повод Деня на народните будители, която той беше предложил с конкретна дата и час, като извънкласно образователно занимание за учениците”, казва Николов.

Според директора на културния център, Чипев е заявил, че в събитието ще вземат участие 150 ученици от І до ІV клас. А по програма е трябвало да се прожектира българския детски филм „Лили рибката”. За тази цел от българското посолство са осигурили авторските права на филма и са финансирали разходите, свързани с отоплението на залата и подаръци за учениците.

„Вторият секретар на българското посолството Юлиан Китипов специално пристигна от Белград с филма и подаръците, но учениците останаха затворени в класните стаи, а директорът беше изчезнал”, посочва Николов.

На събитието е бил поканен и председателят на Националния съвет на българите в Сърбия Стефан Стойков, който също омаловажи празника с неприсъствието си.

„Въпреки че саботирането на български културни мероприятия в Босилеград е дългогодишна и почти редовна практика, гражданите на Босилеград бяха крайно изненадани от бруталното отношение не само към Деня на народните будители, но и към официалните представители на българската държава и особено към учениците”, казва още директорът на културния център.

Според запознати, културната програма е осуетена по заповед „отгоре“.