Берлин започна разследване, след като руска държавна телевизия публикува запис на германски офицери, които обсъждат евентуална доставка на ракети с далечен обсег за Украйна.

Това даде повод на Москва да обвини Германия, че планира атаки срещу Русия, съобщава Би Би Си.

В аудиозаписа, публикуван от руския канал „Ар Ти“, военните коментират, че крилатите ракети „Тооръс“ могат да достигнат Кримския мост. Киев отдавна иска от въпросните ракети, чийто обсег е 500 километра, но засега Берлин отказваше да ги предостави, за да не предизвика ескалация на напрежението.

„Става дума за изключително сериозен въпрос, който ще бъде разследван много внимателно, подробно и бързо“, обеща Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Москва обаче поиска незабавно обяснение от Берлин.

„Не знам как колегите ни от НАТО ще обяснят това на собственото си население“, коментира Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Говорител на германското военно министерство призна, че „секретната комуникация е била подслушвана“, но не отговори дали гласовете в изтеклия запис са манипулирани.

Според немското издание „Шпигел“ видеоконферентният разговор не е проведен по вътрешната криптирана мрежа на армията.

Руският президент Владимир Путин се опитва да дестабилизира Германия, коментира темата и германският министър на отбраната Борис Писторус.

„Тук става дума просто да се използва този запис, за да се дестабилизира Германия и да се подкопае единството на страната. Тук става дума да се подкопае нашето единство, да се посее политическо разделение във вътрешен план и се надявам искрено, че Путин няма да успее и ние ще останем единни“, заяви той.