Би Би Си разкри мъж от Украйна, който чрез продажба на отрова в интернет вероятно стои зад смъртта на най-малко 130 души във Великобритания.

Леонид Закутенко рекламира услугите си в уебсайт, който популяризира самоубийствата. Споделя на репортер под прикритие, че изпраща пет колета седмично до Острова.

Екип на британската обществена медия проследява мъжа до дома му в Киев. Закутенко обаче отрича да продава опасния химикал, за който Би Би Би не разкрива какъв е.

Разследването обаче установява, че украинецът доставя веществото от години. То може законно да се продава в Обединеното кралство, макар и само на компании, които го използват за законни цели. Дори малки дози могат да бъдат фатални.

Доставчиците не трябва да го предоставят на клиенти, ако не са извършили основни проверки за какво ще се използва. Приемът на веществото може да бъде фатален, дори да е прието в малки дози.

„Национален позор“ за властите

Закутенко е описан като "презряно и зло човешко същество" от семейството на сестри близначки, които издъхват в Лондон през 2023 г., след като украинецът ги е снабдил с въпросната отрова. Те разбрали, че могат да я закупят за „няколко паунда“ в известен форум за самоубийства.

Според близките на жените липсата на действия от страна на властите - да попречат на много хора да получат достъп до химикала, е "национален позор".

Химикалът, който Закутенко продава, се обсъжда открито във въпросния форум, а членовете му се съветват един друг как да го купуват и след това да го използват.

Проф. Амрита Ахлувалия, експерт по съдова фармакология от университет в Лондон, анализира кръвни и други проби от починали хора, изпратени ѝ от патолози и полицията в Обединеното кралство. Според нея въпросната отрова стои зад смъртта на десетки души на Острова.

При 187 теста тя установява, че в 71% от тях има високи следи от химикала. Според нея най-малко 133 души може да са починали в резултат на поглъщането му.

„Трябва да се направи нещо. Трябва да има пълно разследване. Трябва да има регулации, така че използването му да е по предназначение“, казва проф. Ахлувалия.

Разследването на Би Би Си установява, че Закутенко продава химикала поне от ноември 2020 г. Той също така предлага три различни лекарства с рецепта, посочени в онлайн ръководства за самоубийства.

Екип на Би Би Си посреща Закутенко пред пощенска служба в Киев, където изпраща още колети. Питат го защо изпраща отровен химикал на хора, които искат да сложат край на живота си.

„Това е лъжа“

„Това е лъжа“, казва той, преди да сложи ръка върху камерата и да се опита да се отдалечи.

Един от колетите със сигурност обаче съдържа химикала – журналистите от британската медия дни по-рано са направили поръчка. Получават номер за проследяването ѝ малко след като Закуетенко напуска пощата.

На въпрос какво има да каже на семействата на загиналите той отговоря: "Не разбирам за какво говорите".

Британските власти знаят за химикала и онлайн търговията най-малко от септември 2020 г., когато са били предупредени от следовател, който е прегледал смъртта на 23-годишен младеж. Съдебният лекар пише до полицията, главния следовател и доставчик на химикали, предупреждавайки ги за смъртоносната търговия с веществото.

Уебсайтът, свързан с 50 смъртни случая във Великобритания, все още е активен въпреки предупрежденията. Оттогава следователи в цяла Англия са писали до различни правителствени служби най-малко пет пъти, препоръчвайки да се предприемат действия относно химикала и форума за самоубийства.

Тестови поръчки показват, че неговото получаване обаче все още е възможно – напълно безпроблемно. Според правителството новият Закон за онлайн безопасността, който влезе в сила миналата година, ще помогне за ограничаване на достъпа до този вид форуми.