Ситуацията с COVID-19 помрачи Коледа във Великобритания след като ден преди празника бяха регистрирани 122 186 нови случаи за денонощие. Най-много от началото на пандемията преди две години.

От всички регистрирани случаи заразяванията с новия вариант „Омикрон“ са 23 719, с което общият им брой от откриването му до момента става близо 115 хиляди.

Ситуацията се отрази на всички в Кралството и пример е семейството на Кралица Елизабет II, която празнува в замъка Уиндзор с престолонаследника принц Чарлз, но без дъщеря си, чийто съпруг е с коронавирус. От замъка 95-годишната кралица направи традиционното си за последните 69 години коледно обръщение.

„Заради COVID не можем да празнуваме така, както може би сме искали, но все още можем да се насладим на многото щастливи традиции – пеенето на коледни песни, украсяването на елха, подаръците или гледането на любим филм, на който вече знаем края. Виждаме как нашите собствени деца и техните семейства приемат ролите, традициите и ценностите, които означават толкова много за нас, тъй като те се предават от едно поколение на следващо, но осъвременени, заради променящите се времена“, заяви кралицата.

Новините днес са белязани от още едно кралско присъствие – на херцогинята на Кеймбридж Катерин, която предизвика бурно възхищение за начина, по който изрази личното си отношение към загубата на скъпи за семействата хора през последните две години.

Тя свири на пиано за изпълнението на коледния сингъл на Том Уокър. Изпълнението беше за тези, които не могат да присъстват на специално събитие в Уестминстърското абатство, изразяващо благодарност към хората, които са служили на обществото по време на пандемията и онези, които са загубили битката с вируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!