Сирийските правителствени войски са получили първата доставка руски зенитни ракети С-300, съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на телевизионно интервю на президента на Сирия Башар Асад, цитирано от ливанския вестник „Ал Ахрам”.

„Сирия получи първата доставка руски зенитни ракети С-300. Останалата част от поръчката ще пристигне в най-скоро време”, заявява сирийският президент в интервю за телевизия „Ал Манар”, която е собственост на най-верните му съюзници в региона, ливанската групировка „Хизбулла”.

Москва обяви във вторник, че няма да се откаже от доставките на зенитни ракети за Сирия, въпреки опозицията на западните страни. Руското правителство дори обвини ЕС, че с премахването на ембаргото за оръжия, предназначени за сирийските бунтовници, поставя под заплаха провеждането на международна конференция за Сирия в Женева.

Според вестник „Ал Акбар” в интервюто Башар Асад заявява, че възнамерява лично да присъства на срещата в Женева, изразявайки открити съмнения, че подобен форум би имал успех. Той подчертава също така твърдите си намерения да продължи да воюва с бунтовниците, които се опитват да го отстранят от власт.