Компаниите H&M и "Некст, които имат вериги от магазини за облекла по целия свят, са открили, че сирийски деца работят незаконно в заводи на техни доставчици в Турция, предаде Франс прес, като се позова на проучване на британската неправителствена организация ""Център за ресурси в областта на бизнеса и човешките права.

Сирийските деца са работели незаконно в два завода на доставчици на "Некст" в Турция и в един завод на доставчици нa H&M в южната ни съседка. Двете компании са предприели действия, след като са научили за незаконно работещите във фабриките сирийски деца.

Неправителствената организация е разпитала общо 28 компании и марки за облекла и е получила пълни отговори от 10 от тях.

Снимка: Reuters

Четири марки са посочили, че са открили, че бежанци са работели незаконно в заводите на доставчиците им през 2015 г.
Според доклада на организацията между 250 000 и 400 000 сирийски бежанци работят незаконно в Турция, което ги превръща в мишена за трафикантите.

От средата на януари по силата на нови турски закони, сирийските бежанци могат да получат разрешително за работа в шестте месеца, след като са получили статут на временен бежанец, предоставен им от имиграционните служби.

Същевременно неправителствената организация "Амнести интернешънъл" посочи в свой доклад, че сирийските бежанки в Ливан са жертва на експлоатация и на сексуален тормоз, предаде Франс прес.

Според организацията 70% от сирийските бежанци в Ливан живеят под прага на бедността. Тези от тях, които получават помощи, са положени на строги ограничения, а средствата, дарявани на ООН за бежанците не могат да покрият нуждите им.

Снимка: Reuters

По данните на неправителствената организация бежанките са особено изложени на експлоатация, тъй като много от тях работят срещу мизерни заплати и плащат високи наеми. Някои са жертва на сексуален тормоз от шефовете, за които работят и дори от полицаи.

Независимо дали получават мизерни заплати, дали живеят в мръсни жилища, зле изолирани, пълни с плъхове, липсата на финансова стабилност, поражда огромни трудности за бежанките и насърчава хората на високи позиции да се възползват от тях, предупреждава Катрин Рамзей, представителка на "Амнести".

Броят на сирийските бежанци в Ливан надхвърля 1 милион души, а в Турция - 2,2 милиона души.