Организацията на „Ал Кайда” в Ирак обяви днес, че сирийското опозиционно движение „Фронт Ал Нусра” е част от терористичната мрежа и се бори за създаването на ислямска държава в Сирия, съобщава АФП, като се позовава на аудио-изявление, направено от иракския лидер на групировката Абу Бакр ал-Багдади.

Съобщението е било публикувано в няколко известни интернет-форуми на екстремистите и потвърждава известните съмнения, че двете организации са свързани, коментира АФП.

„Време да обявим на целия Левант и на света, че „Фронт Ал Нусра” е просто част от ислямската държава в Ирак”, се казва в изявлението на Ал-Багдади.

Групировката ще бъди интегрирана и ще се нарича „Ислямска държава в Ирак и Левант*”.

Ал-Багдади също така е заявил, че новото обединение е готово да се съюзи и с други групировки „при условие, че страната и нейните граждани са управлявани по законите на Аллах”.

„Фонт Ал Нусра” доби известност в началото на сирийската гражданска война със самоубийствени атентати, но постепенно еволюира в значително боеспособна въоръжена организация, която е в предните позиции на повечето бойни полета в Сирия, припомнят международните наблюдатели.
 

* Левант или Леванта е условно наименование, използвано през Средновековието от латинските народи (латинците) за обозначаване на Източното средиземноморие ведно с крайбрежните области, включая Светите земи с Обетованата земя.

Левант най-общо значи изток, но в смисъл на Близък изток, и е по-ограничено понятие от Ориента. През средновековието под Леванта се разбират в тесен смисъл днешните земи на Израел, Ливан, Палестина и Сирия.