Обемът на международната търговия с оръжие през периода от 2016 до 2020 г. е спаднал 0,5% в сравнение с предходните пет години, но въпреки това остава висок. Наблюдава се увеличение на оръжейните доставки за Близкия изток и Европа. Това гласят част от заключенията в новия доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

Европа – едновременно износител и вносител на оръжие

Европа е увеличила оръжейните доставките за своите армии с 12% през последните пет години в сравнение с периода 2011-2015 г.

Оръжейният внос в страните от Западна и Централна Европа се е увеличил с 22% през последните 10 години след спад от 52%, започнал в периода от 2006 до 2010 г. Причините за това са както възстановяването след икономическата криза от 2008 г., така и повишаването на нестабилността в Близкия изток и повишеното усещане за заплаха от страна на Русия сред държавите в региона, смятат експертите от СИПРИ.

Снимка: СИПРИ

Едновременно с това ЕС се явява и един от големите износители на оръжие в света, като на страните членки се падат около 26% от международната търговия. 22% от световния износ на оръжие през последните пет години се дължат на Франция, Германия, Великобритания, Испания и Италия. Водеща е Франция с 8,2%, следвана от Германия с 5,5 на сто.

САЩ са най-големият световен износител, а Близкият изток е най-големият вносител

Най-големият вносител на оръжие на Стария континент, а и на първо място в света, обаче, са САЩ. Европейските държави получават 15% от оръжейния износ на Вашингтон, което е увеличение със 79% от периода между 2011-2015 г. Скокът се дължи основно на доставки на военни самолети, отбелязват от СИПРИ.

На Вашингтон се падат 37 процента от глобалните оръжейни доставки в периода 2016 - 2020 г. Американско въоръжение е било продадено в 96 страни, като почти половината от него (47%) е било за Близкия изток. 

Само Саудитска Арабия купува 24% от общия износ на оръжия на САЩ. Рияд оглавява и световната класация по внос на оръжие с 11% от всички осъществени сделки.

Снимка: СИПРИ

Саудитска Арабия е увеличила вноса на оръжие с 61%, а Катар с 361%. Вносът на оръжие в Египет се е увеличил със 136% между 2011–15 и 2016–20 г. Кайро участва в спорове с Турция за въглеводородните ресурси в Източното Средиземноморие и инвестира сериозно в своите военноморски сили.

Страните в региона са основни клиенти и на европейските производители на оръжие. Великобритания например е на второ място по импорт на въоръжение в Саудитска Арабия. Общо на държавите от Близкия изток се падат 25% от световния оръжеен внос през последните пет години.

Русия е на второ място в света по износ на оръжие

Според доклада на СИПРИ Русия е вторият по големина износител на оръжие в света,  но макар да държи 20% от целия износ на основни оръжия през 2016–2020 г., продукцията на Москва бележи спад от 22%. По-голямата част - около 90%, от това намаление се дължи на 53% спад в износа на оръжие за Индия. Все пак Делхи остава един от основните вносители на руско оръжие.

„Русия значително е увеличила трансферите си на оръжие към Китай, Алжир и Египет между 2011–15 и 2016–20, но това не компенсира големия спад в износа на оръжия за Индия“, каза Александра Куимова, изследовател в СИПРИ по програмата за оръжия и военни разходи.

„Въпреки че наскоро Русия подписа нови големи оръжейни сделки с няколко държави и нейният износ вероятно ще се увеличи отново през следващите години, тя е изправена пред силна конкуренция от САЩ в повечето региони“, казва експертът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!