Около 1800 ядрени бойни глави са поддържани във високо ниво на готовност към началото на 2020 г. Това съобщава Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) в традиционния си доклад, цитиран от ДПА и БТА.

Световните запаси от ядрени бойни глави са намалели с 465 до 13 400 в началото на тази година, но деветте ядрени сили са продължили да модернизират арсеналите си. Намаляването се дължи главно на унищожаването на излезли от употреба ядрени оръжия, притежавани от Русия и САЩ. Двете ядрени свръхсили притежават заедно около 90 процента от ядрените оръжия в света.

Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея са другите държави, за които има ясни данни, че разполагат с ядрени оръжия. Сред тях особени случаи са Пакистан (в чиято ядрена програма финансово участие има Саудитска Арабия, като се твърди, че ангажиментът в замяна е при ескалация в Персийския залив, Рияд да получи достъп до оръжията – б.р.) и Израел (за която от 50 години има ясни индикации, че разполага с ядрено оръжие, но все още не е потвърдила официално, че разработва и притежава подобни системи – б.р.).

Според СИПРИ САЩ са имали 5800 бойни глави, а Русия - 6275. Великобритания е притежавала около 215 ядрени бойни глави, Франция – 290, Китай – 320, Индия – 150, Пакистан – 160, Израел – 90. Предполага се, че Северна Корея има 30-40 ядрени бойни глави, но те не са включени в оценката на института.

Изследователите посочват, че „деветте ядрени държави, изглежда, запазват своите арсенали за неопределено бъдеще“, което предполага, че ядрените оръжия все още се смятат за възпиращо средство, но има и признаци, че им се придават „нови или разширени“ роли във военните планове, особено що се отнася до САЩ и Русия. Това представлява „значително обръщане на тенденциите след Студената война към постепенна маргинализация на ядрените оръжия“, което „вероятно е най-обезпокоителното развитие“.