Най-големият син на президента на Украйна Виктор Янукович е удвоил богатството си за една година до 200 млн. долара, според класацията на най-богатите хора в бившата съветска република, цитирана от АФП, която се позовава на публикация в украинското списание „Фокус”, което трябва да излезе утре.

На 30-годишна възраст Олександър Янукович, основател на банково-финансовия консорциум „Мако” е „успял да удвои състоянието си до 195 млн. долара”., пише украинското списание.

Зъболекар по образование и дълги години неизвестен на обществеността, Олександър Янукович навлезе в клуба на най-богатите след като баща му стана президент през 2010 г., припомнят международните наблюдатели.

В периода 2011-2012 независими украински медии твърдяха, че Янукович-младши разполага с около стотина милиона долара собствено състояние, а през февруари тази година одиторската къща PricewaterhouseCoopers (PwC) оцени активите на „Мако” на 1,7 млрд. гривни или приблизително 200 млн. долара.

Олександър Янукович, който е на 76-то място в класацията на „Фокус” никога не е разговарял пред медиите, но се смята за централна фигура в мощния политико-финансов клан около президента на Украйна, наричан „Фамилията”, а редица близки на Олександър хора заемат ключови постове в правителството, коментира АФП.

Швейцарското издание „Матен” определи през януари синът на президента на Украйна като „крал на въглищата”, който сключва сделки за „милиони долари всеки месец”.