Стратегията на Европейския съюз за ваксини срещу COVID-19 се разпада заради проблеми с доставките и неравномерното разпределение на препаратите за имунизация. Все повече държави членки се обръщат към страни извън организацията, за да си набавят необходимите дози, пише в обширен материал на сайта си американската телевизия Си Ен Ен.

Според данни на Световната здравна организация само 5,5% от населението на ЕС, което наброява 446 млн. души, е получило първа доза ваксина.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри три препарата за имунизация в Европа. Това са ваксините на „Пфайзер”/”Бионтех”, „АстраЗенека” и „Модерна”. При спешни случаи обаче страните от Съюза могат да разрешат употребата и на други ваксини.

Редица държави членки търсят решение на проблема извън ЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви в понеделник, че възнамерява да работи с Израел и Дания за бъдещо общо производство на ваксини и сътрудничество при научни изследвания. Той бе критичен към стратегията на ЕС за ваксиниране и регулативната роля на EMA.

"Европейската агенция по лекарствата е твърде бавна в упълномощаването  на фармацевтични компании," заявява Курц пред австрийската телевизия О Ер Еф.

Според него страната трябва да се подготви за следващите мутации на COVID-19 и вече не трябва да бъде зависимa само от ЕС, когато става въпрос за производство на "ваксини от второ поколение".

Други страни от Съюза се обърнаха към Русия и Китай, за да запълнят пропуските в доставките на ваксини. В началото на седмицата Словакия разреши населението ѝ да се имунизира с руската ваксина ”Спутник V” заради забавяне на доставките на препаратите на „Пфайзер” и „АстраЗенека” в страната.

Така Словакия се превръща във втората държава от ЕС, която започна да ваксинира населението си с препарата за имунизация  „Спутник V” след Унгария, която я одобри през февруари.

"Ваксинацията не е политически въпрос, а въпрос на ефективност и надеждност," заяви в понеделник говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. Според него стратегия на съюза не е отговорила на очакванията и се е провалила.

EMA все още не е дала „зелена светлина”на ваксината „Спутник V”.

Стратегията на ЕС за ваксини трябва да се върне в релси

Според Си Ен Ен лидерите на ЕС са съсредоточени върху връщането в релси на ваксинационната кампания, като същевременно се стремят да запазят вярата в нея на държавите-членки, които търсят решения на други места.

"В момента нашият основен приоритет е да ускорим производството и доставката на ваксини в целия Европейски съюз," заяви миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!