Мнозинството избиратели в швейцарския кантон Тичино подкрепиха на референдум искане да се забрани забулването на лицето на обществени места. Инициативата се приема като закон против носенето на мюсюлманско було, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Според местния вестник "Кориере дел Тичино" в подкрепа на забраната са гласували 52 процента от участниците в референдума. Според прогнозни данни на швейцарското радио и телевизия, излъчващи на италиански, за забраната са се обявили 65 процента от избирателите.

С това граничещият с Италия Тичино с население 350 000 жители става първият швейцарски кантон, който забранява носенето на мюсюлманско було на обществени места.

Интересното е, че в самия текст на инициативата не се споменават изрично нито фереджето, нито никабът, отбелязва ИТАР-ТАСС. Текстът гласи: "Никой не може да прикрива лицето си на улицата или в обществен парк" и "Никой не може да бъде принуждаван да прикрива лицето заради пола си."

За първи път в един от 26-те кантона в Швейцария влиза в сила подобна забрана. Тя ще бъде добавена към конституцията на Тичино. Кантонът с население от около 350 000 души е един от малките в страната, чиито жители наброяват 8 млн. В Швейцария живеят около 400 000 мюсюлмани.

В Швейцария отоншението към исляма определено не е благосклонно – референдум през 2009 г. забрани строежа на нови джамии освен вече съществуващите четири. Правозащитници по света критикуваха вота, но резултатът от него беше облечен в закон и е в сила.