Шведската прокуратура заяви, че прекратява разследването за сексуално насилие срещу основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж. По този начин се слага края на юридическа сага, продължила седем години.

Именно заради възможността да бъде екстрадиран в Швеция, а оттам, според собствените му опасения – и в САЩ, Асандж потърси закрила в еквадорското посолство в Лондон.

Той живее там от 2012 г., без да излиза, тъй като ще бъде арестуван.

Това не му пречи от време на време да изнася публични речи – но от балкона на сградата на посолството.

Вижте коментара на Асандж:

 

Шведската жалбоподателка, обвинила Асандж в изнасилване, обаче заяви, че е шокирана от скандалното прекратяване на разследването и поддържа обвиненията си, съобщи нейната адвокатка Елизабет Фриц. Скандално е, че предполагаем насилник може да се изплъзне на правосъдието и така да избегне съдебно дело. Клиентката ми е шокирана, никакво решение за приключване на случая не променя факта, че Асадж е упражнил върху нея сексуално насилие, заяви тя в имейл до АФП.

По-рано днес главният прокурор на Швеция Мариан Ню каза: „Сега няма никакви причини предварителното разследване да продължи, тъй като нямаме възможност да гарантираме личното присъствие на Асандж в Швеция, но ако той се върне в страната до август 2020 г., (когато изтича срокът на давност по делото), разследването може да бъде подновено”.

Оттеглена е и издадената през 2010 г. европейска заповед за арест, добави тя.

Британската полиция обаче заяви, че Асандж все още подлежи на арест, ако напусне еквадорското посолство, тъй като е нарушил условията на гаранцията си, отбелязва Асошиейтед прес.

Има издадена от съда в Уестминстър заповед за арест на Джулиан Асандж, след като той не се яви пред магистратите на 29 юни 2012 г., посочиха в официално съобщение от полицията. Тази заповед все още е в сила и органите на реда трябва да изпълнят задълженията си по нея, посочват още от там.

След като шведската прокуратура обяви решението си, „Уикилийкс” отбеляза в „Туитър”: „САЩ отказват да потвърдят или отрекат дали вече е получена американска заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж. Сега фокусът се прехвърля върху Великобритания”.

Запитан дали Асандж се готви да напусне еквадорското посолство в Лондон, шведският му адвокат Пер Самуелсон каза за шведската информационна агенция ТТ, че едно е сигурно – Швеция вече не създава пречка за това.

„Уикилийкс” беше организацията, публикувала огромен брой секретни американски документи през 2010 г. Източникът им беше идентифициран – служителят в американската армия Брадли Манинг.

През август 2014 г. той беше осъден на 35 години затвор, от които излежа седем.

Междувременно Брадли Манинг смени пола си и прие името Челси.

Вчера Манинг публикува и първата си нова снимка от години, на която показа променен до неузнаваемост външен вид.

Челси Манинг
Снимка: Reuters