Срещата на върха на НАТО във Вашингтон започва по същество. Основната тема на лидерските разговори е продължаващата подкрепа за Киев.

Американският президент Джо Байдън откри срещата, като подчерта важното значение на Алианса и международната стабилност.

Съединените щати и редица други държави от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи „Пейтриът“, стана ясно от думите на Джо Байдън.

„Бъдете сигурни – Украйна може и ще спре Владимир Путин. С нашата пълна и колективна подкрепа. Съединените щати, Германия, Нидерландия, Румъния и Италия ще дарят на Украйна оборудване за пет допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО). А в следващите месеци ние и нашите партньори възнамеряваме да предоставим на Киев и още десетки тактически системи“, заяви американският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия.

На церемонията присъства и служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, който води българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В среща с американския президент, българският служебен премиер заяви, че България е лоялен и надежден съюзник в НАТО, съобщават от правителствената пресслужба.

Американският президент на свой ред е оценил високо ролята на страната ни на Източния фланг на Алианса.

Очаква се на срещата на високо равнище на НАТО, чиято работа по същество започва днес, лидерите да одобрят военна помощ на Украйна от 40 млрд. долара, която да бъде отпусната през 2025 г. Тя ще бъде осигурена чрез „пропорционални вноски на членовете на съюза“.

Киев вероятно ще получи уверение, че пътят на страната към членството в алианса е "необратим", но не и покана засега.

За сумата от 80 млн. евро, с които България ще участва (посочено в националната позиция), служебният премиер Димитър Главчев уточни от Вашингтон, че тя е политически ангажимент и дали ще бъде отпусната, както и размерът ѝ зависи от парламента.