Неваксинираните срещу коронавирус здравни работници няма да могат да упражняват професията си в Белгия от април догодина.

Това съобщават местни медии, като уточняват, че законопроектът е бил представен в парламента от министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук.

Очаква се промените да бъдат приети най-късно в началото на следващата година и да засягат лекарите, медицинските сестри, санитарите, спасителите, служителите в спешната помощ и фармацевтите.

Министърът е уточнил, че повечето от белгийските здравни работници вече са ваксинирани. Отбелязва се, че решението дали да се въведе задължителна ваксина за други категории служители ще се взима на общинско равнище.

Предвижда се днес белгийските здравни власти да вземат решение за поставяне на допълнителна доза ваксина на хората, които са били имунизирани с препаратите на "Янсен" и "АстраЗенека".

Статистиката сочи, че от около 9 млн. ваксинирани пълнолетни жители на Белгия едва 400 000 са получили ваксината на "Янсен" и 1,5 млн. - на "АстраЗенека". Белгийските власти прекратиха използването на тези две ваксини след съобщения за образуване на тромбози, водещи до смърт.

Предвижда се допълнителните дози да бъдат от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна". Преди дни Белгия реши да осигури и ваксината на "Новавакс" за хората, проявили алергии към тези два препарата. 

Използвани са материали на БТА