Като принц на Уелс, новият монарх на Великобритания крал Чарлз III прекарва десетилетия в кампании, убеждаване и свикване на срещи, за да фокусира вниманието върху екологичните въпроси.

Като крал обаче той се подчинява на други правила, а именно - монархът е длъжен да запази политически неутралитет. Но неговите приятели и съветници твърдят, че той няма да се отдръпне от темата за глобалното затопляне, пише Би Би Си.

Възможно ли е призоваването за действия по ключови глобални въпроси като изменението на климата или загубата на биоразнообразие да бъде част от облика на съвременната монархия?

„На света му отне твърде много време да реагира на рисковете от изменението на климата“

Интересите на крал Чарлз III варират от тропическите гори до океанските дълбини, от устойчивите земеделски практики до сигурността на водните ресурси. Британската медия пише, че те започнаха много преди тези проблеми да станат масови.

В рамките на няколко месеца след встъпването си в длъжност като принц на Уелс през 1969 г. 20-годишният Чарлз пише на министър-председателя Харолд Уилсън, притеснен от намаляването на запасите от сьомга в шотландските реки.

През годините Крал Чарлз III посвещава много от времето си на екологичните проблеми
Снимка: Getty Image

"Хората са известни с късогледството си, когато става въпрос за дивата природа", казва тогава той.

Принц Чарлз (б.р. сега крал Чарлз III) се фокусира върху борбата с глобалното затопляне, което смята за едно от най-големите предизвикателства, пред които някога се е изправяло човечеството. Миналата година той присъства активно на световната среща на върха по въпросите на климата COP26 в Глазгоу, като в речта си по време на откриването призова световните лидери да работят заедно за спасяването на планетата.

Пред журналисти той заявява, че "на света му е отнело твърде много време да реагира на рисковете от изменението на климата.“

Председател на Natural England и дългогодишен съветник на Чарлз Тони Джунипър оценява новия крал като "може би най-значимата екологична фигура на всички времена“.

Дали като крал Чарлз III обаче ще бъде толкова откровен по екологичните теми?

"Всичко, което знаем за начина, по който е мислил за възкачването си, ни подсказва, че той ще бъде абсолютно наясно с конституционните си задължения", казва Джонатан Порит, бивш ръководител на Friends of the Earth и бивш съветник на Чарлз.

Самият крал Чарлз е казал същото. Когато в интервю през 2018 г. журналисти го питат дали ще бъде "намесващ се" крал, той отговоря: "Не съм толкова глупав".

„Не бих могъл да коментирам“

Когато миналата година журналистът на Би Би Си Джъстин Ровлат пита Чарлз дали смята, че правителството на тогавашния министър-председател Борис Джонсън прави достатъчно, за да се справи с проблема с климата, той отговаря: "Не бих могъл да коментирам."

Миналата седмица новият крал призна, че "няма да му е възможно да отделя толкова време и енергия за благотворителните организации и проблемите, за които е толкова загрижен".

През годините Крал Чарлз III посвещава много от времето си на екологичните проблеми
Снимка: Getty Image

Според Би Би Си обаче страстта му към проблемите на околната среда няма да се изпари изведнъж, а голяма част от работата му вече се е състояла далеч от блясъка на публичността.

"Кралят е организатор, който свързва хора и организации по начин, който открива възможности и създава решения. Подходът на Чарлз към решаването на проблемите доведе до някои неочаквани инициативи. Вижте как той работи за ангажиране на счетоводната професия в борбата с изменението на климата. Той осъзна, че светът ще се нуждае от начини за изчисляване на емисиите и оценяване на напредъка на компаниите, затова през 2004 г. създаде проекта "Счетоводство за устойчивост", за да се опита да започне да разработва как това може да стане“, добави Пейн.

Обещанието Terra Carta

През последните години Принц Чарлз (б.р. сега крал Чарлз III) работи, за да насърчи бизнеса да помогне за предприемането на действия по отношение на изменението на климата. Повече от 500 изпълнителни директори, включително ръководителите на някои от най-големите финансови институции и предприятия в света, вече са част от неговата Инициатива за устойчиви пазари Terra Carta.

Тя има за цел да ускори прехода към устойчиво бъдеще.

Пратеникът по въпросите на климата на президента на САЩ Джо Байдън - Джон Кери заяви, че се надява Чарлз да продължи да настоява за действия в областта на климата.

"Става въпрос за оцеляването на планетата. Не мога да си представя, че той не иска да настоява (б.р. за действия по климата) и се чувства принуден да използва важната роля на монарх и да призове света да направи нещата, които трябва да се направят", заяви Кери пред Би Би Си.

В крайна сметка справянето с изменението на климата е задължение на правителствата, което е залегнало в законодателството на Обединеното кралство.

През годините Крал Чарлз III посвещава много от времето си на екологичните проблеми
Снимка: Getty Image

Законът за изменението на климата изисква от правителството да намали емисиите на парникови газове до нула до 2050 г. Това е и основната цел на Зелената сделка.

Би Би Си обобщава, че всички основни партии във Великобритания са съгласни, че това е важен приоритет. Министър-председателят Лиз Тръс вече заяви, че нейното правителство ще удвои усилията си за постигане на целта.