Шестият българин, обвинен във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, се изправи пред Уестминстърския съд в Лондон. Съдът постанови, че заподозреният Тихомир Иванчев остава в ареста. 

Отказва му се пускане под гаранция и му се предявяват всички обвинения като на другите петима задържани българи.

38-годишният ни сънародник е обвинен в „заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация“, които биха могли да бъдат полезни за цели, вредни за сигурността и интересите на държавата.

Твърди се, че задържаният българин е бил известен плувец и спортна надежда на България в дисциплината. Имал е връзка с Ваня Габерова - също участвала в групата и задържана.

Иванчев е бил арестуван на 7 февруари. Първото заседание по обвиненията срещу него е на 15 март. Според Би Би Си той е имал роля в наблюденията в Австрия и Черна гора през 2021 г. и 2022 г. 

Петимата българи, живели в Лондон и Норфолк, бяха задържани през февруари 2023 г. от контратерористичното звено на лондонската полиция.

Британската кралска прокуратура им повдигна обвинения за принадлежност към предполагаема руска шпионска мрежа в периода от август 2020 г. до февруари 2023 г.

Това са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова.

Те трябва да бъдат изправени пред съда в Лондон през октомври.