Украйна си е купила 120 000 снаряда от България. Става въпрос за запаси от 122-милиметрови боеприпаси. Новината съобщи генералът от германската армия Кристиан Фройдинг пред „Шпигел“.

В Министерството на отбраната в Берлин генералът от германската армия Кристиан Фройдинг обмисля заедно с екипа си нови идеи за това къде могат да бъдат намерени боеприпаси почти всеки ден, пише изданието. Няма липса на пари, казва Фройдинг.

„Само за 2024 г. федералното правителство предоставя 7 млрд. евро за помощ за оръжия. През последните седмици германският екип откри в България запаси от 122-милиметрови боеприпаси, които могат да бъдат изстреляни от гаубици съветски дизайн. Перосналът на Украйна веднага е закупил 120 000 снаряда, които сега трябва да бъдат доставени в Украйна възможно най-бързо“, съобщава „Шпигел“.

Снимка: Министерски съвет

Новината в германската преса идва само ден, след като българският военен завод „Терем“ подписа меморандум за съвместна дейност с украинския военно-промишлен комплекс. Българската държавна компания поддържа, модернизира и ремонтира стрелково, артилерийско, ракетно въоръжение и боеприпаси.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Николай Денков обяви, че това не е новина: „България произвежда снаряди, които се изнасят, доколкото зная до момента нямаме директен износ за Украйна. Ясно е, че част от тези снаряди отиват там, няма новина тук“.

„Може да има производство по заявки от Германия, но това са български снаряди, българската индустрия работи за тези снаряди“, коментира по-късно министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Точно преди година еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон посети военни заводи у нас, където се срещна с представители на оръжейния бранш.

„България е много важен стратегически партньор за сигурността и отбраната в Европа. Разговарях вече с две компании, сега ми предстои среща и с трета“, обяви Бретон.

Още тогава той поиска от оръжейната индустрия да увеличи спешно производството на боеприпаси.

Вижте коментара на българския дипломат Стефан Тафров за доставките на оръжия за Украйна и изказването на френския президент Еманюел Макрон за изпращането на западни войски в Украйна: