Германският канцлер Олаф Шолц е призовал днес руския президент Владимир Путин да намери дипломатическо решение на конфликта в Украйна колкото се може по-скоро, "включително чрез изтегляне на руските войски" от съседната страна, предаде Ройтерс, като цитира изявление на неговия говорител.

"Канцлерът осъди в частност руските въздушни удари по цивилната инфраструктура в Украйна и подчерта решителността на Германия да подкрепи Украйна в осигуряването на нейните отбранителни способности срещу руската агресия", добави говорителят на Шолц.

Руският президент е защитил ракетните удари по цели в Украйна, като ги нарекъл "принудителна и неизбежна ответна реакция на провокативните атаки на Киев срещу гражданската инфраструктура на Русия, включително Кримския мост и енергийни обекти", съобщи Кремъл.

Путин е поискал Русия трябва да вземе участие в разследването на "терористичните атаки" срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море, казал още той на Шолц.

Според съобщение на Кремъл Владимир Путин е обърнал внимание на "деструктивната линия на западните страни, включително Германия, които напомпват киевския режим с оръжия и обучават украинските въоръжени сили". "Всичко това, както и цялостната политическа и финансова подкрепа за Украйна, води до факта, че Киев изцяло отхвърля идеята за каквито и да било преговори", е заявил Путин.

Разговорът между двамата лидери по телефона е продължил един час и те са се споразумели да продължат да поддържат връзка. Путин и Шолц се чуха за последно по телефона на 13 септември.