Русия обвини Великобритания за взривовете по „Северен поток“. Според руското Министерство на отбраната британски военни са участвали и в операцията в Севастопол, когато в събота сутринта бяха нанесени поражения върху руски кораби, акостирали там. 

Според Русия „наличната информация показва, че части от британските военноморски сили са взели участие в планирането и извършването на терористични атаки в Балтийско море на 26 септември, целящи се в „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. По този начин Руското Министерство на отбраната обяви официално, че британски военни са съпричастни с взривовете по „Северен поток“, пише „Ройтерс“.

Лондон веднага каза, че това не отговаря на истината, а цели да бъде отвлечено вниманието от загубите на руските военни във войната в Украйна.

Русия не дава никакви доказателства за участието на член на НАТО в саботажа на тръбите по дъното на Балтийско море. Експлозиите по тръбите на газовия проект, по който се доставяше природен газ директно от Русия към Германия, беше определено като саботаж и от западните съюзници. В момента тече разследване от страна на Дания и Швеция, в чиито териториални води е инцидентът. Представители на други държави, включително и Русия, не са допуснати до мястото, а Швеция съобщи в петък, че провежда допълнителни проверки на инцидента.

Снимка: bTV

Руското военно министерство коментира още, че „британски експерти" са участвали и в удара по пристанището в Севастопол рано сутринта в събота. Според различни източници, разрушения има поне по три кораба, един от които е фрегатата „Адмирал Макаров", както и по руски миноносец. Русия говори за „незначителни щети", но определи операцията като „терористичен акт", заради който се отказват от зърнената сделка и няма да позволят износа на храни от украинските пристанища.