Британското правителство съобщи, че е постигнало споразумение с Франция за това шофьорите на камиони, блокирани в Обединеното кралство заради затварянето на границата, да могат да напуснат страната, като им бъде направен бърз тест за коронавирус на тръгване, предаде Франс прес.

Този протокол ще бъде преразгледан на 31 декември, но може да остане в сила до 6 януари, се казва още в съобщението.

Английското пристанище Дувър обяви, че се подновява трафикът към Франция след постигнатото споразумение между Париж и Лондон, предаде Франс прес.

Водачите трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен най-много 72 часа преди влизане във Франция. Британските власти са създали пунктове за тестване, където водачите могат бързо да получат резултати и да продължат към Франция, съобщи Министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс.

В случай на положителен тест, шофьорите ще трябва да се изолират на британска земя за 10 дни.

Най-малко 2800 шофьори на камиони чакат край Дувър възможност да стигнат до континента, отбеляза Асошиейтед прес.

Около 40 държави наложиха забрана за пътуване от и до Великобритания, след като премиерът Борис Джонсън предупреди през уикенда за нов щам на коронавируса на острова, който може да е 70 процента по-заразен от преобладаващия досега щам.

Наложените от Франция ограничения обаче бяха най-тревожни, тъй като Великобритания зависи до голяма степен от търговската връзка през Ламанша, за да се снабди с храна по това време на годината.