Забраните за пътуване от и до Великобритания, наложени заради новия щам на коронавируса, трябва да бъдат отменени, за да функционират превозите на товари и придвижването по неотложни причини – това обяви Европейската комисия, цитирана от световните агенции.

Според Брюксел хората, прибиращи се по домовете си, не трябва да бъдат спирани, а само да бъдат тествани или карантинирани.

До края на годината е в сила преходният срок след оттеглянето на Великобритания от ЕС. Дотогава според ЕК не би било редно държавите от ЕС да ограничават пътуването от и към Великобритания, а от 2021 г. следва да възприемат тези пътувания като връзки с чужда държава. В ЕС е в сила списък на чужди страни, чиито граждани могат да пътуват по основателни причини до държави от Общността.

ЕК предлага с Великобритания да бъдат установени коридори за бързо преминаване на стоки. От Нова година се препоръчва до следващо нареждане всякакви двустранни пътувания да бъдат ограничавани, ако не са по съществен повод - по работа или по семейни причини.

Тази препоръка не се отнася за граждани на ЕС или на Великобритания, които пътуват към родината си, нито за чужденци с европейски или британски статут на трайно пребиваване, или когато пътуват към дома.

За онези, за които движението остава възможно, се препоръчва изследване до 72 часа преди пътуването, за да не бъдат поставяни под карантина. За служителите в превозите се предлага да бъдат освободени от всякакви ограничения, когато пътуват по работа.

За пътуващите транзит се предлага да не бъдат поставяни под карантина, но се допуска да бъдат изследвани. ЕК настоява за отмяна на всякакви ограничения в движението на самолетите и влаковете между европейските и британските граници.